DigiD, de nieuwe manier van aanmelden op het Uw Zorg online platform

Met DigiD als toegangsmethode op het Uw Zorg online platform kunnen uw patiënten makkelijk en veilig inloggen met een persoonlijke DigiD. Door uw patiënten op het Uw Zorg online platform te laten aanmelden met DigiD krijgt u zekerheid over de registratie van deze persoon.

Hoe werkt de koppeling met het Huisartsen Informatiesysteem (HIS)?

Met een aanmelding/registratie van een patiënt via DigiD krijgt het HIS het Burgerservicenummer van de persoon die inlogt. Met deze informatie maakt het HIS een match tussen het account en het dossier van de patiënt.

Hoelang duurt het totdat ik een DigiD aansluiting heb op Uw Zorg online?

U kunt rekening houden met een doorlooptijd van ongeveer een maand. Als u nog niet over een UZI certificaat beschikt dan kan het langer duren.

Ik wil graag een DigiD aansluiting voor mijn praktijk op Uw Zorg online, wat nu?

Gebruikt u MicroHIS of Promedico-ASP dan is DigiD voor u beschikbaar. Er zijn twee randvoorwaarden om een aanvraag te kunnen doen. Ten eerste moet u geregistreerd zijn in het UZI-register en op de ALB-lijst staan. De ALB-lijst is de landelijke lijst met BSN-gerechtige organisaties. Ten tweede heeft u een UZI servercertificaat nodig.

Waar kan ik mijn UZI servercertificaat aanvragen?

Als u al beschikt over een UZI servercertificaat dan kunt u die mogelijk hergebruiken. Pharmeon is in gesprek met HIS-leveranciers over veilig hergebruik van deze certificaten. We raden u aan om bij uw leverancier te controleren of u over het benodigde certificaat beschikt. Beschikt u nog niet over een certificaat? Wij helpen u bij de aanvraag van een nieuw certificaat. Een nieuw certificaat kost €450,- per drie jaar en regelt u rechtstreeks met het UZI-register.

Wat als de patiënt geen DigiD heeft?

Tegenwoordig worden op het internet de meeste zaken rondom de overheid geregeld met een DigiD account en is het erg vanzelfsprekend geworden dat de meeste mensen in Nederland een DigiD account hebben. Echter kan het wel eens voorkomen dat de patiënt wegens een bepaalde reden niet met DigiD wilt of kan inloggen, zoals een klein kind waarvan de ouders beheer over het portaal hebben. Daarom is het ook nog steeds mogelijk, voor degene die willen, om met een tweestapsverificatie, middels een gebruikersnaam, wachtwoord en sessiecode in te loggen.

Wat is DigiD?

DigiD is de methode waarmee personen zich digitaal kunnen identificeren en inloggen. DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die de persoon zelf kiest. Daarmee laten personen in Nederland zien wie ze echt zijn als ze op het internet iets moeten regelen. Naast dat er met DigiD ingelogd kan worden op websites van de overheid, zoals de gemeente, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, de Politie en de Belastingdienst, kan het ook gebruikt worden als toegangsmethode voor online portalen van het ziekenhuis, apotheek en/of huisarts.

Wat is het voordeel van inloggen op Uw Zorg online met DigiD?

Tijdsbesparing en veiligheid. Bij een nieuwe aanmelding/registratie wordt er op basis van het Burgerservicenummer automatisch een veilige match gemaakt tussen het dossier in het HIS en het account van de patiënt. Dit betekent dat de praktijk bij een nieuwe registratie de patiënt niet meer verplicht hoeft te verifiëren en er voor de koppeling met het HIS geen handmatige actie is vereist.

Wat kost een DigiD-aansluiting?

De kosten voor de aansluiting van DigiD als toegangsmethode op het Uw Zorg online platform kunt u navragen bij onze Sales afdeling.